הזיכרון הראשון שיש לי הוא זיכרון הירידה החטופה למקלט, לצלילי אזעקות במבצע סיני. אמי נשאה אותי על הידיים, כיחד עם הארנק ו”תיק מקלט”, שעד היום אינני יודעת מה היה בו. בחלק מהמדרגות היה מעקה, אך בחלק האחרון, בירידה אל המבואה (לובי ברוך), היו כ- 12 מדרגות חלקות, מאוד רחבות וללא מעקה שגרמו לי לרעוד מחשש שאימי, בחפזונה, תחליק ותיפול. אחי ליווה אותנו מאחור כשמנורת הלוקס מתנדנדת בידיו.
הזיכרונות החרוטים בנו הם בעיקר אירועים ומעשים משמעותיים או מזעזעים במיוחד, וכך אנו זוכרים מצבים של סיכון חיים כמו מלחמות. מבצע סיני הוא המלחמה הראשונה שלי, אך הייתה זו דווקא מלחמת “ששת הימים” שקיבעה במוחי אזעקות כסימן לסכנה ויצרה בגופי את תופעות הפחד והחרדה המכונות בשפה המקצועית fight or flight. הגוף מפעיל את מנגנוני ההישרדות ומתכונן להתמודד עם האיום על ידי העלאת קצב הלב ולחץ הדם, הזעת יתר, רעד בשרירים (להכנתם לפעולה), ועוד. יצאנו לבית הספר כרגיל (ברגל ברוך, ברגל) ובדרך היינו עוברות ליד בית החייל בתל אביב, שבסמוך לו, על הבניין הגבוה הוצבו הצופרים.
בשעה 7:55 בבוקר התחילה הצפירה/האזעקה. תחילה עצרנו, וניסינו להבין איזה יום זיכרון יש. ככל שהמשכנו בדרך התחזק צליל האזעקה והבהלה גברה. מהבניינים קראו לנו להיכנס למקלט מהר. אבל אנחנו מאחרות לבית הספר, דאגנו. כשהסתיימה האזעקה ושום דבר לא קרה החלטנו שאנחנו ממשיכות. הולכות שלוש בנות, מסתכלות על השמיים הכחולים, (חודש יוני, ברוך) ומנסות להבין איך מהשמיים הללו תגיע סכנה. נרגענו. כשהגענו לבית הספר חטפו אותנו למקלט וצעקו עלינו שלא יוצאים עד שיש צפירת הרגעה. מעניין למה אזעקת ההרגעה לא הצליחה להרגיע אותי.
כיוון שאישי היה מגויס בבית החולים התנדבה חמותי, שהיתה מורה במקצועה, לעזור לי עם הילדים. באזעקה הראשונה שחווינו ביחד ראיתי שגם הידיים שלה רועדות כשהיא מלבישה לילדים את מסכות הגז. ההבדל בינינו היה, שאני חבשתי קודם לעצמי את מסכת הגז (כך צריך ברוך, גם במטוס קודם המבוגר לובש את מסכת החמצן), והיא – לא. כשהילדים שאלו אותה למה היא ללא מסכה ענתה תשובה מתחמקת.
סייפא: הצפירה בימי הזיכרון משתקת אותי גם היום וידי רועדות, אך לעולם תזכיר לי את האישה היפיפייה בת העשרים וחמש שהשתחררה מאושוויץ ללא שיניים ובמשקל 35 ק”ג והקימה משפחה לתפארת במדינת ישראל.