שתי הערים המרכזיות של פורטוגל הן ליסבון הבירה בדרום, ופורטו בצפון. את המרחק ביניהן ניתן לעבור בנסיעה של שלוש שעות. פורטוגל נראית כמדינה קטנה במפות, בעיקר כשהיא צמודה לספרד הענקית. אך, היא המדינה השלישית באירופה בקוטנה, למרות ששטחה גדול פי 4.5 מישראל. נופה הגיאוגרפי הררי ברובו, פרט לרצועת החוף. לפורטוגל שייכים גם האיים האזוריים ואיי מדיירה. אנחנו לא ניסינו לתפוס ככל יכולתנו. העדפנו טיול איטי שמשאיר טעם של עוד.
שתי הערים, ליסבון ופורטו, שוכנות לשפת האוקיינוס האטלנטי ואת שתיהן חוצה נהר. בעוד שאת פורטו חוצה נהר הדאורו Douro, את ליסבון חוצה נהר הטאגוס Tagus. כך נוצר מצב שמכל מקום רואים מים, בין אם הם שייכים לאוקיינוס, ובין אם אלה מי הנהר. הערים ממוקמות על גבעות ויש לקחת בחשבון שההליכה קשה בעלייה וגם בירידה. אבל, הנוף הנשקף מכל עבר משכיח את כאבי הרגליים ואם צריך עזרה של אלכוהול – ניתן לפגוש את הקטנוע בר-יין, שגם הוא מתייחס אל הנוף הימי מולו הוא ניצב (ראו התמונה הראשונה). מעבר לחנויות הספרים המפתיעות ולמאפים המיוחדים והטעימים, גילינו שפורטוגל היא ארץ שסוגדת לעיצוב, במודע או שלא במודע. אינני מתכוונת לבתים מעוצבים המפורסמים בעיתונים ובתוכניות הטלוויזיה; גם לא לבתי אופנה ועיצוב רהיטים וכלי בית. מבלי להתכוון אולי, הבניינים, החדשים והישנים, הרחובות, מבנה הערים, הכנסיות וכל השאר מעוצבים ומהווים חגיגה ויזואלית.
בית התפילה הצנוע הפך למנזר מפואר תחת שלטונו של המלך מנואל. על שמו נוצר הסגנון הארכיטקטוני “המנואלי”, הייחודי לפורטוגל. הסגנון הוא שילוב של גותיקה מאוחרת עם השפעות ספרדיות ואיטלקיות. מנזר ז’רונימוש, שנבנה בתקופה ההיא, לא נפגע ברעידת האדמה שהרסה חלקים נכבדים בליסבון, והוא דוגמה מפוארת ומרתקת לסגנון. תקרת המנזר מעוטרת בקשתות גותיות מפוארות, העמודים בצורת ספירלות מסובכות מסותתות באבן ומדמות חבלים וקשרים האופייניים לימאים. מוטיבים מעולם הספנות וסמלים נוצריים יוצרים גודש עיצובי מיוחד במינו (התמונה שלמעלה).
סייפא: “רופא יכול לקבור את השגיאות שלו, אבל אדריכל יכול, לכל היותר, לייעץ ללקוחותיו לשתול צמחים מטפסים.” פרנק לויד רייט.