את הפרק הראשון של המשפצת בע”מ פרסמתי בפייסבוק, אך לא יכולתי להוסיף קישורים. שאלתי את כל העולם ובנותיו איך יוצרים קישורים בפייסבוק והסבירו לי שמה שאני רוצה אי אפשר לעשות (הסיפור של חיי). אבל, גם נתנו עצה בונה – למה לא תכתבי בלוג. אחרי הרביעי שענה לי כך הבנתי שאם כולם אומרים לך שאת שיכורה – אז לכי כבר לפתוח בלוג. מאז אני כותבת. הדחף הראשוני היה לחלוק עם חברים והעולם באופן כללי את החוויות של שיפוץ הדירה ואת הידע שהיה חסר לי והיה יכול להפוך את השיפוץ להרבה יותר נעים ממרחק של ארבע שנים עולות גם התובנות, שלדעתי שוות זהב.
כולם יודעים ששיפוץ דירה עולה הרבה כסף וצריך להתרוצץ בין חנויות שונות וספקים שונים. רכישת חלונות איננה באותה החנות שבה רוכשים דלתות. את הכלים הסניטריים רוכשים בנפרד מהרהיטים החדשים, שאותם רוכשים בנפרד מהמזגן. אבל מעטים מבינים ששיפוץ דורש תכנון מדויק, של העלויות כמובן, של העיצוב והמיקום של הדברים. למשל, האם המזגן יהיה מרכזי, או אולי בכל חדר? היכן ימוקם? והדבר החשוב ביותר בתכנון הוא כוח האדם. ברור שצריך שיפוצניקים אמינים ומקצועיים. אבל, האדם החשוב ביותר בפרויקט הוא האדם שילווה את התהליך. זה יכול להיות איש מקצוע, אדריכל או מעצב, או בעלי הדירה עצמם.
הליווי אומר הכנה ובדיקה דקדקנית של לוח זמנים, מתי צריך להזמין חומרים, מתי מסתיימת עבודתו של בעל מלאכה אחד וצריך להגיע בעל מלאכה שני. שיפוץ הדירה הוא סוג של מגדל. דבר עומד על דבר ולא ניתן לשנות את הסדר. לדוגמה סדר ההרכבה בשיפוץ המטבח. כמובן, שקודם צריך להסתיים הריצוף. רק אז יכול הנגר לקחת מידות. השלב הבא הוא הרכבת הארונות התחתונים. רק אז יכול איש השיש לקחת מידות. ואז מרכיבים את הארונות העליונים. איש השיש מרכיב את השיש ואת חיפויי הקיר. לא ניתן לשנות את הסדר!
איש הליווי הוא זה שעליו יקום או יפול הפרויקט. במידה ושכח, או לא הזמין בזמן חומרים כל הפרויקט ייעצר והאיחור יתגלגל לכל בעלי המלאכה. מצד שני, על איש הליווי לבדוק גם את טיב העבודה שכבר נעשתה. האם היא מתאימה לתכנון? האם הכיור הוורוד הותקן בחדר של הילדה ולא במטבח? הרבה יותר פשוט ולפעמים גם אפשרי לתקן טעות לפני שהמשיכו לשלב הבא. שני התפקידים הללו מעידים על חשיבותו העצומה של איש הליווי, בין אם הוא אתם, או בחרתם לשלם למישהו שזה תחום ההתמחות שלו. בבניין קוראים לתפקיד הזה – מפקח.
הדבר הראשון שצריך לקבל לגביו החלטה, ממנו ינבעו כל שאר ההחלטות, הוא עומק השיפוץ. כשהתחלנו לדבר על שיפוץ המטבח הסבירו לנו, אנשי מקצוע וחברים דורשי טובתנו, שאם מחליפים את המטבח אז צריך בהזדמנות זו גם להחליף את הצנרת בת ה- 30, כי לא בונים מטבח חדש על צנרת רקובה, שאחר כך, בטוח, צריך יהיה להחליף. אבל אם מחליפים את הצנרת אז צריך להחליף את הרצפה, כי אין להשיג מרצפות כמו שלנו בנות 30 שנה, שלא לדבר על הצבע החום! ואם מחליפים צנרת אז צריך גם להחליף אותה במקלחת ובאמבטיה. כלומר, צריך לשפץ גם את חדרי המקלחת והאמבטיה. ולכן, התחלנו לתכנן שיפוץ שכולל את החלפת הצנרת, המרצפות, המטבח, המקלחת והאמבטיה והוספנו גם את הדלתות והחלונות, וכמובן – רהיטים חדשים. כשהקו המנחה של השיפוץ הוא – לא מזיזים או מורידים קירות בדירה! הם עומדים במקומם כבר 30 שנה ואנחנו חיים איתם בשלום וכך נמשיך.
סייפא: אין בכוונתי לפגוע או להעליל או להלבין את פניו של מישהו, אלא רק לחלוק תובנות מנקודת מבטה של אישה שחוותה שיפוץ דירה, בפעם הראשונה בחייה.