סוף הוא התחלה חדשה

סוף הקיץ - החצבים פורחיםזמן קריאה: 5 דק’

שוב מגיעה התקופה הזאת של סוף הקיץ. אנחנו הרוסים מהחום, התל אביבים – גם מהלחות. עצבניים עד כלות. אז מופיעים להם כמה עננים בשמים. החצבים פורחים בכל רחבי הארץ! (תמיד זה מוקדם מדי, ברוך). ושוב אנחנו ב”תחילת הלימודים.” אלה שבשבילם צריך חדרי ילדים במבצע, או לפחות שולחנות חדשים, כיסאות תלמיד בהנחה, מיטות מתכווננות, שלא לדבר על הציוד המשרדי: תיקים, ספרי לימוד, מחברות, עפרונות, מחקים, סרגלים, דפים והרשימה אין-סופית.

ברדיו מפרסמות חנויות הרהיטים, המזרנים והציוד המשרדי, לכבוד תחילת הלימודים, על הנחות ענק. העיתונים הופכים להיות כבדים מאוד, לא מעומס הכתבות, אלא מעומס ה”מבצעים.” יש גם חוברות של הרשתות הגדולות, ואפילו מבצע לחדר כושר! בשבוע האחרון, ממש-ממש לפני תחילת הלימודים, הופיעו גם פרסומות של חברות המחשבים. ברור, מי יכול ללמוד ללא מחשב חדש? ואם כבר מתחדשים, טלפון שווה לא צריך?

אז מה אם לא צריך שולחן וכיסא כי הילד יעשה שיעורים בשכיבה על השטיח, מול הטלוויזיה, ברור!  (אם יעשה, ברוך!) ובכלל לא יהיו שיעורי בית כי זה לא מתאים. לחילופין, יהיו “פרויקטים!” מיצג לראש השנה: הקליטו פיוטים (בנייד); הביאו מאכלים (בצלחת); בנו (הכוונה להורים כמובן) דגם של סוכה, הר געש, ועוד-ועוד. אז מה אם לא צריך את ספרי הלימוד כי יש אותם במחשב. ממילא לא מספיקים לגמור את החומר, כי יש המון נושאים “יותר חשובים.” המורים הם האחראים לכל הנושאים הבוערים במדינה.

המורים צריכים ללמד את התלמידים חינוך מיני ומוסר, מה זה אונס. המורים צריכים ללמד את התלמידים חינוך כלכלי, איך להתנהל עם כסף. המורים צריכים ללמד את התלמידים חינוך חברתי, איך להתנהג בחברה, מה מותר ומה אסור. המורים צריכים ללמד את התלמידים חינוך פוליטי, מה זו דיקטטורה, מה זו דמוקרטיה ואיך לשמור עליה. המורים צריכים ללמד את התלמידים את העולם הדיגיטלי, הכרת המחשב והאינטרנט. המורים צריכים ללמד את התלמידים ספרות, מתמטיקה, תנ”ך וכו’. אני חושבת שכבר הבנו שתפקידם של המורים מאוד חשוב והם יפתרו את כל תחלואי המדינה שלנו. אבל מי מלמד את המורים את כל הנושאים המגוונים הללו? ואיך מתוגמל המקצוע החשוב הזה? ובאיזה שעות ילמדו את כל הנושאים המגוונים הללו? וסליחה גדולה, מה הוא תפקידם של ההורים? 

סוף הקיץ - תחילת שנת הלימודיםולמרות כל זה, יש לי צביטה קטנה בלב בראשון בספטמבר, שמזכירה לי שלא אכנס לשום כתה עם תחילת הלימודים. שלא אראה את העיניים הנוצצות של התלמידים שחוזרים לאחר החופשה, להתחלה חדשה. שלא אראה את המבטים הסקרניים שבוחנים את המורה החדשה, או המבוהלים, של תלמידים שכל שינוי הוא בשבילם סוג של טראומה בפני עצמה. קשה להסביר את הרגעים הקסומים הללו של תחילת השנה. התחלה חדשה בה הכול פתוח והרשות נתונה: יש מי שייקח את העתיד למקום חדש של למידה והנאה. יש מי שיישאר בדפוסים הקבועים שלו (לא הכול רע, ברוך,) ויש מי שייסוג לאחור. אבל בשעה הראשונה של היום הראשון הכול עוד אפשרי.

הדקות הראשונות של תחילת הלימודים הן הדקות היחידות בשנה שבהן אני מתגעגעת למערכת החינוך. אינני יכולה לתאר את השינוי במערכת החינוך מאז שאני הייתי תלמידה, כשהמורה הייתה החוק והפוסק האחרון וההורים קבלו את דבריה ללא עוררין עד לאבסורד ממש. לא הייתי תלמידה שקטה. כשהיה לי משעמם דיברתי, כשהיה לי מה לומר – אמרתי, (לא הרבה השתנה עם השנים :-)). באחת השנים הייתה לי מחנכת ומורה מדהימה לספרות. אבל היא הייתה מעיפה אותי החוצה, כמעט באופן אוטומטי. ואני הייתי יוצאת בכעס (אין “לא רוצה,” ברוך) ועומדת במסדרון כשאוזני דבוקה לדלת הכיתה כדי לא להפסיד את השיעור. אז מה, ברוך, אם לא דיברתי? המורה אמרה שכן!

סוף הקיץ - המורה החדשהאבל נסתרות דרכי האל … חליתי באדמת, והייתי בבית, בבידוד, עשרה ימים. באחד הימים, החברה הכי טובה שלי באה לתת לי שיעורים (ברור שאני צריכה להשלים.) היא ספרה לאימא שלי, כשהיא מתגלגלת מצחוק, שהוציאו אותי היום מהכיתה. אימא שלי אמרה שלא יצאתי מהבית, אז איך? והחברה ספרה, שזה לא הפריע למורה, כשהיה קצת רעש, להוציא אותי. 

כך התחיל השינוי ביחסי המורה-תלמיד. אימא שלי חזרה איתי לבית הספר והסבירה למורה את דעתה על ההוצאה הקבועה שלי מהכיתה. מאותו יום הצלחתי ללמוד ספרות בישיבה. אבל הדברים יצאו מכלל שליטה. היום, המורה מבקשת רשות מההורים להוציא את התלמיד מהכיתה אם הוא יפריע לכתה ללמוד. האמת היא שברמת האלימות שהפכה לנהוגה בחברה אני לא רוצה להוציא אף אחד מהכיתה כי מי יודע מה מחכה לו שם בחוץ? וכך המורים הפכו לבייבי-סיטרים של המדינה, וכך הם גם מתוגמלים. אם כך, למה צריך ללמוד “חינוך?” האם אתם מבקשים רישיון הוראה מהבייביסיטר שלכם? 

ואם המורה לא תמיד צודק אפשר לנהל ויכוח על הכול: על ציונים, על שיעורי הבית, על ההתנהגות, וגם על דברי המורה וההחלטות שלו. וכך, לאט לאט כורסמה משימת ההוראה. התנהגות התלמידים הפכה למהומה שאיננה מאפשרת למידה. מעמדו ושכרו של המורה נפגעו. ואז פרצה המאה ה- 21 לחיינו, והעולם הדיגיטלי השתלט עלינו ועל כל המערכות החשובות.

כך נפתחה  השאלה הגדולה והחשובה – מהי מטרתו של בית הספר? מה צריך ללמד בבית הספר? הקמתו של בית הספר הייתה למטרות מוגדרות מאוד, הקניית ידע ומיומנויות באופן זול.  בחברות העתיקות לימדו בקבוצות קריאה, כתיבה וחישוב; בימי הביניים, שבהם שלטה הכנסייה בחינוך, לימדו בכיתות כתבי הקודש ומיומנויות בסיסיות (לכן התלמידים היו בנים בלבד, ברוך.) בתקופה המודרנית, עם הקמת בתי הספר במתכונת המוכרת לנו היום, המטרה הייתה לענות על צרכי החברה לאנשים יצרניים, ולכן, אליהם התאפשרה הכניסה גם לבנות. אך כיום כל אחד יכול למצוא באינטרנט הכול ואין כלל צורך בידע! ואם אנחנו מדברים על כישורים, שאותם צריך גם ללמוד ולהכיר וגם לתרגל, איזה צריך? כתיבה ביד צריך ללמד? קלדנות? הקראה קולית? ואם החלטנו מה צריך ללמד, עכשיו צריך לחשוב – איך, ועוד יותר חשוב – מי ילמד? אנחנו חיים ברגעים אלה את ההיסטוריה: אנו בעיצומה של המהפכה החינוכית: סוף עידן השינון ותחילתו של עידן ???   

סייפא: כפי שאמרו רבותינו: “סוף הוא תמיד התחלה של משהו אחר.”

6 תגובות בנושא “סוף הוא התחלה חדשה”

  1. חברתי היקרה,
    אני לא אגיב על הצורך בלקנות כי “צריך חדש” (תלוי הורים) אבל אני כן אגיב ואומר ש”יש לך צביטה קטנה בלב” כי עיניים נוצצות כבר אין לאותם ילדים… וזה עצוב.
    מאד אוהבת לקרוא אותך, את הביקורת שלך ואכן עם תקווה חדשה לעידן חדש שבתקווה יהיה מוצלח יותר – בסדר “ברוך”….

    1. רחלי יקירתי,
      העיניים הנוצצות תלויות בגיל התלמידים.
      ככל שהגיל עולה הנצנוץ יורד כיוון שמתבגרים צריכים לישון יותר מאוחר ומעירים אותם “באמצע השינה.”
      אצל הצעירים יותר, גם היום יש נצנוץ.
      תודה

  2. היתה ותמיד תהיה המורה הכי טובה ומעל הכל הפנסיונרית הכי טובה

  3. הי חווש,

    כרגיל אני מחכה לפוסטים שלך בכיליון עיניים, כרגיל את מצחיקה אותי וגם מעוררת בי מחשבות, אז תמשיכי לכתוב ולהלהיב, להעלות שאלות ולהעביר ביקורת,
    אוהבת את סגנון כתיבתך – ומי אם לא- חברתך הטובה ש”קשקשה” אתך בשיעורים
    רוני

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Are you human ? האם אתה בן אדם *