ספריות וחנויות ספרים, מודרניות, עתיקות, ובעלות עיצוב ייחודי, היו ההפתעה הגדולה של פורטוגל. הכמות והאיכות שלהם מתחרה בכמות הקונדיטוריות, מאפיות ובתי קפה. בעידן הדיגיטלי, בו נסגרות חנויות רבות בעולם, כמות הספריות וחנויות הספרים בפורטוגל היה מדהים. לא הספרים עצמם הם המושכים את תשומת הלב, אלא דווקא החללים הייחודיים שבהם הם נמצאים. בפורטו, לדוגמה, חנות הספרים Livraria Lello היא שם דבר בעולם, מומלצת בספרי התיירות כאתר חובה. קבוצות של תיירים ומטיילים עצמאיים צובאים על דלתותיה. העומס כה רב עד שהחלו לגבות דמי כניסה למקום כדי לווסת את מספר האנשים שיכולים להיות בחנות בזמן מסוים.
החנות נוסדה בשנת 1881 על ידי האחים ללו. החנות מהווה מרחב תרבותי, המקיים גם אירועים ספרותיים שונים. ייחודה של החנות בעיצובה הפנימי (ראו הוידאו המדהים של החנות וההיסטוריה שלה). החנות בעלת שתי קומות (התמונה למעלה). בקומה הראשונה, קומת הכניסה, מסודרים הספרים לאורך הקירות, כשביניהם ומעליהם גילופים ועטורים מעץ בסגנון הארט-נובו. במרכז החנות מתנוסס גרם מדרגות ייחודי במינו: מדרגות קטיפה אדומה המתפצלות ימינה ושמאלה, היוצרות תקרת פטריה לקומה הראשונה. ג’יי קיי רולינג, הסופרת של סדרת “הארי פוטר” הייתה מבקרת בחנות באופן קבוע בתקופה שלימדה אנגלית בפורטו. לכן חושבים, שהחנות הייתה מקור השראה לגרם המדרגות של בית הספר הוגוורטס לכישוף ולקוסמות, שבו למד הארי פוטר.
בין פורטו לליסבון, על גבעה נישאה, שוכנת אחת האוניברסיטאות העתיקות ביותר באירופה, אוניברסיטת קוימברה, Universidad de Coimbra. האוניברסיטה נוסדה במקור בליסבון, אך מסיבות פוליטיות עברה לקוימברה. שלוש פעמים הוחזרה לליסבון עד שהגיעה למקומה היום, בשנת 1537. ליבה העתיק הוכרז כאתר מורשת עולמית לשימור. במקום ספריה עתיקה, The Joanine Library, המיוחדת באוצרותיה הספרותיים: כ- 250,000 ספרים עתיקים מימי הביניים מחד, ובעיצובה הברוקי העשיר מאידך. מאחורי לוחות הספריות המעוצבות ישנם חללים ובהם מתגוררים עטלפים, המשוחררים בלילות לתוך הספרייה, כדי לצוד את מזיקי הספרים, ובכך הם מהווים הדברה ירוקה.
כשעה נסיעה מליסבון (צפונה) שוכנת אובידוש, שהוכרזה, על ידי אונס”קו כעיר של ספרות, בשנת 2015. העיר עצמה מחולקת לעיר החדשה ולעיר העתיקה, שנוסדה בימי הביניים. האטרקציה היא כמובן העיר העתיקה, הממוקמת על גבעה ומוקפת חומה. העיר מתויירת מאוד ולכן גם התמסחרה והבתים הקטנים והציוריים הפכו לחנויות מזכרות ומסעדות. בקצה העליון של העיר העתיקה יושבת לה כנסיה, שדלתותיה ממש מול השביל, כך שהיא ממש מזמינה את ההולכים להיכנס. נכנסנו ולתדהמתנו גילינו שכנסיית סאו טיאגו (סנטיאגו)הפכה לחנות ספרים, המקיימת גם אירועים ספרותיים. המקום בעל שתי קומות ומעוצב בצורה גלית, המזכירה קצת את חנות הספרים ללו, אך בעיצוב מודרני לחלוטין. בדרכנו חזרה מצאנו בית שהפך לחנות ספרים: חדשים, משומשים וספריה. ואם לא די בזה, אז באובידוש יש גם מלון בשם The Literary Man Hotel, האדם הספרותי. כל הקירות במלון מצופים בספריות המכילות כ- 45,000 ספרים.
גם ליסבון מתהדרת בספריות וחנויות ספרים מיוחדות. לדוגמה, חנות הספרים שביתה היה בעבר בית חרושת, מעוצבת בחללים שונים ואפילו בית קפה יש בה. הפורטוגלים מעריכים מאוד גם את אנשי הספרות שלהם והם מונצחים ברחובות הערים. בליסבון נרכש אחד הבתים הייחודיים, בית הנקודות המחודדות, על ידי הקרן להנצחת הסופר הפורטוגזי הידוע, ז’וזה סאראמאגו, זוכה פרס נובל לשנת 1998. גדול משוררי פורטוגל, פרננדו פסואה, מונצח בליסבון בפסלים רבים ואף בגרפיטי. (ראו הפסל מימין)
סייפא: “ספר הוא מתנה שאתה יכול לפתוח שוב ושוב.” גאריסון קיילור