
פראייר, היא מילה קשה לאוזניים ישראליות, המקבילה לאח התם באגדה של פסח. אף אחד לא רוצה להיות פראייר, או להיתפס כפראייר. לכן, נהגים סוטים בפתאומיות ממסלולם כאשר במסלול לידם אפשר לעמוד קרוב יותר לרמזור. הפחד לצאת פראייר כשקונים משהו, כי אולי החבר קנה יותר בזול ממני. כולנו רוצים להיות מתוחכמים, מצליחים, ובעלי ניסיון חיים, או בפשטות לא-פראייר.
רוביק רוזנטל רואה במילת הסלנג הישראלית פראייר שרשור של מילים בגרמנית וברוסית, שעברו אל היידיש וממנה לעברית במשמעות של פתי. הישראלי חושב שהוא חכם מכל העולם ולכן הרצון לא להיות פראייר חזק מאוד. לא תמיד, כמו במקרה של המעבר הפתאומי של המסלולים, התוצאה היא שלילית. להיפך, פעמים רבות הרצון לצאת לא פראייר גורם למיקסום משאבים, כמו בנושא השוואת המחירים. כל ישראלי שחוזר מחו”ל יודע לספר על מוצרים שונים שעולים הרבה פחות מאשר בארץ. המקומות הזולים ביותר הם פולין וגרמניה, ואילו היקרים הם שווייץ וצרפת.
כמובן שהמידע הזה גורם לנו לבדוק מחירים ביתר שאת, וגם להתייחס אל הנושא ברצינות, כדי לא להיות פראייר ולחסוך. בשנים האחרונות היינו בודקים את עלות 200 מ”ל של “1 Million”, הבושם לגבר של פקו ראבן, בכל רשת של פארם שפגשנו בארץ ובחו”ל. המחיר המוצהר של המוצר היה 280 ₪, גם בדיוטי פרי בארץ וגם בשדות תעופה שונים. בארץ היינו מוצאים את המוצר במבצע במשביר לצרכן. בדרך כלל במחיר של 189 ₪. לאט-לאט החלו מחירי המבצעים לעלות עד שלאחרונה התקשנו למצוא במחיר יותר זול. לא זאת ועוד – המחיר הרגיל עלה גם הוא ועכשיו בסופרפארם הוא מוצג כ- 430 ₪, ובמבצע – 344 ₪. תוך כדי חיפוש באינטרנט ראיתי באזור הפרסומות הממומנות פרסומת של שופרסל און-ליין שמציעה את המוצר ב- 249 ₪. בחיפוש נוסף באינטרנט גיליתי שהוא קיים גם ב- KSP, חנות אינטרנטית ישראלית. KSP מזכירה במעט את אמזון על מגוון המוצרים שיש בה, אך ניתן לקבל את המוצר בסניף הקרוב ללא עלות משלוח. ב- KSP מציעים את המוצר ב- 236 ₪.
גם לאחר הקנייה לא בדקתי אם יצאתי פראייר, כי התייחסתי אל הקנייה כהשקעה בכלי משובח. היא אכן עבדה לאורך זמן, וגילמה את כל חלומותי בנושא מטחנות מלח. לאחר מספר שנים התבלה הגומי בבסיס המשמש לטחינת המלח. כיוון שזהו בדיוק כשל טכני, גם אם מובן לאחר עבודה של שנים, פניתי לחנות בה קניתי את המלחייה. הם שלחו את המלחייה לבדיקה אצל היצרן והודיעו לנו שאנחנו זכאים להחלפה, אך אצל היבואן היא כרגע חסרה. התלהבתי מכך שהחברה לא רק מבטיחה אלא גם מקיימת. נראה היה לי שהמחיר הגבוה היה מוצדק.
בצר לי החלטתי לבדוק באתר אמזון, האם יש להם את מטחנת המלח והאם הם שולחים לישראל. מצאתי בקלות בעלות של 24.95 $. בתרגום גס לשקלים כ- 80 ₪. כמובן יש עלויות משלוח, אך לאחרונה, מדיניות המשלוחים של אמזון השתנתה, ויש אביזרים שהם מעוניינים למכור לישראלים ולכן יש מוצרים שהם ללא עלות משלוח במידה והרכישה מעל ל- 49 $. ניצלתי את המדיניות החדשה והזמנתי עוד פריטים שלא מצאתי בארץ והגעתי לכ- 50 $ מה שזיכה אותי במשלוח חינם. יש צורך לשים לב האם המוצר שבוחרים אכן זכאי למשלוח חינם ולקחת בחשבון שזמן השילוח יארך יותר זמן – בין שלושה לארבעה שבועות. לאחרונה, מצאתי את המטחנה גם בחנות בארץ בעלות של 199.90 ₪ בלבד.
נכון הצורך לא לצאת פראייר דורש זמן, אבל בנושא הקניות הוא מאוד משתלם. עם זאת, יש לזכור שעל קניות באתרים זרים עלולים לחול מיסים ישירים ועקיפים, יש לקחת בחשבון עלויות משלוח וצריך גם לשים לב למדיניות החלפה והחזרה. לעיתים, ה”חסכון” שמצאנו עלול לעלות ביוקר אם טעינו במידת בגד או נעל וצריך להחליף את המוצר. לא כל האתרים מאפשרים החלפה בחינם ללא עליות משלוח. ברוב האתרים אין כלל התייחסות לאפשרות שהכסף נגבה אך המוצר לא סופק. כדי לקבל את כספנו בחזרה בדרך הקלה ביותר ללא פנייה לחברות כרטיסי האשראי, שלא ששות להתערב בין מוכר לקונה, כדאי להשתמש בדרך התשלום המאובטחת ביותר, שאיננה חושפת את כרטיס האשראי שלנו מחד, ומאידך תנסה גם לעזור ללקוח במקרה שהתבצעה תקלה ברכישה.
סייפא: “חסכון הוא דבר נפלא. במיוחד אם ההורים שלך עשו אותו בשבילך” – וינסטון צ’רצ’יל