צמחונות, טבעונות ותזונה לא מעובדת מהצומח – אתרים מומלצים

גינה מהצומח - צמחי מאכל ותבליןצמחונות! טבעונות! טבעונאות! כמה צחקנו מהאנשים שזו הייתה תזונתם. מי לא מכיר את המשפט “אתם לא צריכים מסעדה! אתם יכולים לרדת לגינה לאכול!” או, השאלה: “מהו צמחוני?” תשובה: “זהו אדם שחס על חי וחי על חסה…” אורח חיים שנמנע מבשר הביא בזמנו שפע של בדיחות, וגרם לאלה שבחרו בו להצטדק כל הזמן. אבל, כמו כל מגמה, גם יומם של הצמחונות והטבעונות הגיע. המדע והמידע, שהיה ידוע מזה שנים רבות, הצליח להגיע אל האדם הפשוט בעזרת האינטרנט. אין צורך במתווכים, בשתדלנים ואחרים שיסננו את המידע ויחליטו בשבילנו.

כפי שכבר סיפרתי, לאחר חיפושים נואשים וניסיונות לא מעטים אחר התזונה המתאימה, שתעזור לי לרדת במשקל, הגעתי אל התזונה הקטוגנית המבוססת על שומנים וחלבונים (בשר) ומיעוט פחמימות. היא בהחלט עזרה לי לרדת במשקל, אבל יחד עם זאת העלתה את הכולסטרול לערכים מדאיגים. קיימות באינטרנט קבוצות קטוגניות שטוענות שהרפואה לא מבינה בכולסטרול והערכים שלו אמורים להיות גבוהים. אני חוקרת בנשמתי, ואם המדע קבע רף מסוים אני מוכנה למתוח אותו למעלה ולמטה עד גבול מסוים.

ואז ראיתי את הסרט Forks over Knives, שהיה זמין בנטפליקס בחינם. הסרט מציג רופאים המעלים תיאוריה, שידועה עוד משנות השלושים של המאה הקודמת, שאין כמעט מחלות כרוניות. התיאוריה טוענת שניתן לרפא מחלות, שהרופאים מכנים “כרוניות,” כמו סכרת מסוג 2 (בבקשה עדות אישית), סוגים שונים של מחלות לב, ואף להשיג לאחור מחלות כגון דמנציה, אלצהיימר ופרקינסון. ועוד טוענים הרופאים, שבתזונה מסוימת מחלות אלה כלל לא יתפתחו, וכל זה ללא קשר לגנטיקה. סרט זה, והמקרים המתוארים בו, הוא סרט משנה חיים, לא פחות.

צמחונות, טבעונות וטבעונאות

גילוי נאות:  אינני מבחינה בפוסט בין צמחונות לבין טבעונות למרות שההבדל ביניהם ברור: “צמחונים נמנעים מאכילת בשר, דגים וחיות ים, אך אינם נמנעים ממזון אותו מייצרים בעלי חיים.” ואילו “טבעונים ניזונים רק ממאכלים אשר מקורם מן הצומח, אם כי חלקם ניזונים גם מדבש.” העברית מבחינה בסוג נוסף של תזונה, שהיא החמרה של הטבעונות: “טבעונאות, טבעונאים הם טבעונים אשר לא אוכלים מזון מבושל כלל.” האמת היא שהגדרות נוצרו על מנת ליצור שפה תמציתית ומובנת. במקום להגיד את כל   ההגדרה: “הוא נמנע מאכילת בשר …” ניתן להגיד: הוא צמחוני. אבל לכל אדם שמורה הזכות לכוונן את מה שהוא אוכל, ממה הוא נמנע, ואיך הוא מגדיר את עצמו, למרות ההגדרות.

עגל נושא פרחהצמחונות והטבעונות, כאורח חיים ותזונה, מקבלות בשנים אחרונות תשומת לב רבה וגם “מעריצים” רבים המאמצים אותן, לא רק בגלל הסיבה הבריאותית, שעליה אני מדברת. העניין הרב בתזונות אלה נובע ממניעים רבים ומגוונים. הסיבה הנפוצה ביותר היא התנאים הקשים שבהם מגדלים את בעלי החיים. הסרטים, המציגים את תנאי הגידול של בעלי חיים למאכל, מחרידים, אך למעשה אין כל הכרח לגדל בעלי חיים בתנאי צפיפות, לכלוך וסבל, ותוך מתן  תרופות אנטיביוטיות למניעת מחלות. הגורם העיקרי לכך היא שורת הרווח של המגדל ולכן תנאי הסבל הם הכלל והנפוצים מאוד. מניע אחר להתנגדות למאכל חיות הוא הזיהום שתנאי הגידול יוצרים מחד, ושיבוש המערכת האקולוגית מאידך. קיימים מניעים נוספים: מוסריים, אסתטיים, ודתיים.

תזונה לא מעובדת מהצומח – Whole Food Plant Based

אני מתוודה בזאת ש”נפלתי” לטבעונות, ליתר דיוק – לתזונה לא מעובדת מן הצומח (Whole Food Plant Based). התזונה, שעליה אדבר בפוסט, היא בין הטבעונות לבין הטבעונאות ועדיין לא קבלה שם בעברית. התזונה מבוססת על אוכל לא מעובד, אלא טרי (Whole food) מהצומח (Plant Based) ובאנגלית ניתן לה הקיצור WFPB. בניגוד לטבעונאות, בתזונה זו ניתן לבשל או לצלות את המזון הטרי. וכמו בצמחונות, היא מבוססת צומח ולא חי או מן החי. הכוונה “בלא מעובד” היא למזון שאין שינוי בצורתו המקורית: בוטנים לעומת במבה. או, מזון שלא הוסיפו לו כלום כמו חמאת בוטנים, שהיא בוטנים טחונים (אם עושים בבית).

אדם המקדיש את חייו להפצת תורת התזונה הלא מעובדת מן הצומח הוא ד”ר מייקל גרגר. רופא אמריקני, יהודי כמובן, בעל התמחות כתזונאי קליני ותואר בחקלאות מאוניברסיטת קורנל. הוא מעסיק חוקרים הסורקים מדי שנה את המחקרים בתחום התזונה, מסיק מהם מסקנות ומתווך אותן אל הציבור הרחב, הן באתר אינטרנט והן בהרצאות. הרצאותיו באנגלית, אך יש כמות יפה של הרצאות עם כתוביות בעברית ב- Youtube. ספרו, “איך לא למות” תורגם לעברית בהוצאת פוקוס וניתן לקריאה גם באופן דיגיטלי באתר “עברית”.

החיפוש אחר הבריאות

כל מי שנחשף לסרטים ולמידע לגבי האנטיביוטיקה שמקבלים בעלי החיים, ומועברת אלינו במזון, לא נשאר אדיש. אך הבעיה הגדולה באימוץ התזונה הבריאה הזו, הצמחונות והטבעונות, היא שצריך פתאום לשנות את כל הרגלי הבישול. כל המתכונים שעליהם גדלנו וגידלנו, ואת טעמם אנחנו אוהבים כל-כך (האוכל של אמא, ברוך) כבר לא מתאימים. במקרה הטוב הם צריכים לעבור התאמה לתזונה החדשה. לדוגמה – מרק עוף הופך ללא רלוונטי. אז מה עושים במקום? ומה עם אבקת מרק? זה באמת היה החלק הקשה ביותר באימוץ תזונה חדשה.

אילוסטרציה של שפית מקפיצה ירקות במחבתלטובת האנשים שמבינים את חשיבותו של המזון שלנו: כיצד הוא משפיע על הגוף שלנו, גורם למחלות, או מחזק ומונע מחלות, ואף מרפא, אני משתפת את האתרים שמהם אני שואבת את המתכונים שאנו אוכלים מאז ששינינו תזונה. אני תקווה שרשימה זו (שבה אשתמש גם אני 😊) תעזור לאנשים שמתלבטים, וגם לאלה שקשה להם לעזוב את המתכונים של אמא, של דודה, או סבתא. הרשימה תמשיך להתעדכן ככל שיהיו יותר חומרים בעברית ואתם מוזמנים להירשם לקבלת עדכונים. לכל האתרים יש גם מקבילה באינסטגרם.

אתרי אינטרנט מומלצים

  • ויגן פרנדלי, ובאנגלית vegan friendly, שמשמעו ידידותי לטבעוני – אתר של עמותה הפועלת לקידום ולשיפור אורח חיים טבעוני בישראל. האתר מכיל מידע על טבעונות, מסעדות טבעוניות, תרבות הטבעונים בארץ, וכמובן גם מתכונים.
  • אתר הצמחונות והטבעונות הישראלי – לא ברור מי עומד מאחוריו אבל האתר מלא וגדוש, מאמרים, הסברים, טיפים, המלצות ומתכונים.
  • אתר האוכל של ישראל – גם הוא אתר מלא וגדוש ויש בו אף מחשבוני קלוריות, מנתחי מנות ועוד ועוד. אך שימו לב – יש בו מגוון של מזון, שלא כולו מתאים להגדרת המזון הלא מעובד מהצומח. לא הצלחתי למצוא מי העומד מאחורי האתר.
  • ד”ר נדיה אליס – שפית איטלקיה שעובדת בארץ והאינסטגראם שלה שופע מתכונים. אפשר לקבוע איתה גם ארוחות פרטיות.
  • עדי בן גרא אבישי היא דיאטנית קלינית ובשלנית, ששם האתר שלה הוא תרכובת של המילים עדי+דיאטנית, ובאנגלית adiatanit. היא מקיימת סדנאות בישול, האתר שלה מכיל מתכונים וקל לחיפוש והכי חשוב – היא גם מבשלת לפי הזמנה.
  • האתר של נוי, שהיא נטורופתית, רפלקסולוגית ובשלנית טבעונית. מתכונים טבעוניים, סדנאות ואפילו אוכל מוכן בהזמנה. השתתפנו, משפחתי ואני, בסדנה שלה בהוד השרון (כן ברוך, קבלתי ויזה) והיה כיף בלתי רגיל.
  • קרוטית – אתר של רחל קרוט, עיתונאית מזון, שכולל מתכונים רבים, כתבות והמרת מידות.
  • טבעוניות נהנות יותר – האתר של ארי שביט, עיתונאית מזון גם היא, שכולל מתכונים, המלצות על מסעדות, ורשימת סדנאות הבישול שהיא מקיימת.
  • טבעוניתששמה מורכב מהמילים טבעוני + המילה לאכול (eat) באנגלית tivoneat איננה בעלת הסמכה, חוץ מקורס יוגה אם זה נחשב, אך האתר שלה מלא וגדוש מתכונים, וגם היא מקיימת סדנאות בישול.
  • האתר של נטליה – שגם שמו הוא צרוף מילים: המילה טבעוני באנגלית – vegan והשם שלה Nati ובמילה אחת vegaNati. גם נטליה איננה שף מקצועי או דיאטנית. היא נכנסה לנושא הטבעונות כדי להכין לעצמה אוכל ומשתפת את המאכלים שלה.
  • המרכיב הסודי – אתר מלא וגדוש.  לדוגמה: חיפוש אחר קציצות העלה מעל 10 סוגים של של קציצות!
  •  The Kitchen Coach – האתר של עז תלם, ש”חי ונושם אוכל.” יש בו מדור לטבעוניים, מדור ללא גלוטן, וגם הסברים מעמיקים.
  • יום שני ללא בשר – Meatless Monday – אתר המתכונים של “עמותת יום שני ללא בשר,” המקדמת הפחתה בצריכת הבשר, כדי לשפר את הבריאות שלנו ולצמצם את הפגיעה בסביבה, הנגרמת כתוצאה מתעשיית משק החי.
  • בישול טבעוני שמח – חדש מנחת סדנאות בישול טבעוני בריא. באתר שפע של מתכונים.
  • תבלינסקי – חדש אתר של חנות התבלינים מרחוב לוינסקי בתל אביב. התבלינים שלהם ללא גלוטן. משלוחים לכל הארץ.

גבינות טבעוניות חדש

  • האתר של מיכל פלג – אימא, טבעונית, מדריכת סדנאות ומפתחת גבינות מאגוזים. ניתן להזמין באתר עד הבית. באתר קיימים גם מתכונים טבעוניים.
  • אוטופי – בית מלאכה למעדני אגוז יוצרים באהבה מעדני אגוזים ייחודיים בסגנון “גבינות” טבעוניות, בעבודת יד ובטכניקות מסורתיות.

את האתרים באנגלית שמרתי לפוסט המתורגם לאנגלית. מוזמנים לקרוא ולבדוק גם אותם.

סייפא: “כל מה שיש בכוחו להעניק לנו בריאות אינו נראה לי קשה או יקר מדי.”  מישל דה מונטן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Are you human ? האם אתה בן אדם *