באינטרנט ניתן למצוא טיסות זולות ומהירות, שזמן ההמתנה בשדה התעופה בחניית ביניים הוא פחות משעה וחצי. החלטתי למצוא דיל, חבילת טיסות ובית מלון, ולנפוש שבוע באירופה. בסתיו ובאביב כדאי לנסוע למקומות חמים מאוד או קרים מאוד: אם בקיץ – חם מאוד, בחורף – קר מאוד אז בעונות המעבר זה לא חם מדי וגם לא קר מדי! נוסעים לשבוע ימים. הדילים הזולים כוללים טיסות לא ישירות. יש עצירה באחת מהבירות האחרות של אירופה. “רעיון יפה” חשבתי, “קוטע את הטיסה ומקל על הישיבה הארוכה”. בחרנו בדיל של שבעה לילות במלון Atlantico שנמצא ברחוב המרכזי של מדריד וב- Trip Adviser היה במקום השישי. את הדרך למדריד נעשה דרך רומא ובחזרה – דרך פריז. את ההזמנה עשינו באתר אקספדיה, שנחשב לאתר זול ואמין.
ההגעה לשדה התעופה
שלב א’ בתכנית: צריך להגיע לשדה התעופה לוד. הזמנו טלפונית מונית לשעה 07:30 לשדה התעופה דרך “מוניות הדר.” חברת מוניות זו היא הזכיינית של שדה התעופה ולכן יש לה הרבה מוניות שחזרות לשדה התעופה והן פנויות. העלות קבועה ומפוקחת. בדרך כלל החברה דייקנית והנהג מתקשר להודיע שהוא מחכה למטה. בשעה 07:35 מתחיל אישי שיחיה לגלות סימני עצבנות. הוא מחליט להתקשר ולשאול. בטלפון שואגים עליו שהנהג כבר התקשר ארבע פעמים ולא ענו אז הוא נסע ואין עכשיו מוניות פנויות. אישי אומר שאף אחד לא התקשר וטורק את הטלפון. מתקשר לחברת מוניות אחרת ואנחנו יורדים לחכות למטה. למטה טופח אישי על המצח ואומר: “יכול באמת להיות שהתקשרו אבל החלפתי סים אז השיחות לא עוברות.”
הגיע נהג של חברה אחרת ואנחנו בדרך לשדה התעופה. יורדים לאיילון וחושכות עינינו – פקק מטורף של יום שני בבוקר. אני שואלת אולי כדאי שיביא אותנו לרכבת כי ככה לא נגיע. הנהג מציע שבמקום מונה נקבע מחיר של 175 ₪. אישי מחליט שזה יקר ואומר: “לא, נלך על המונה.” הפקק מתפוגג מהר מאוד ואנחנו מגיעים לשדה התעופה כשהמונה מראה 145 ₪. אישי שיחיה נותן לנהג 200 ₪ ומצפה לקבל עודף. הוא מקבל 25 ₪. הוא מעיר את תשומת ליבו של הנהג שהמונה מראה 145 ₪. ונהג מנסה להסביר שיש מזוודות, אך אישי אומר: “אבל קבענו מונה” והנהג מוציא עוד 30 ₪ ללא מילה. שכר לימוד על סגירת הטלפון מוקדם מדי ההפרש במחירים.
חניית הביניים בשדה התעופה ברומא
שלב ב’ בתכנית: לעבור לטיסת ההמשך מרומא למדריד, שהיא, כמובן, בשער אחר. שדות התעופה הפכו להיות מפלצתיים – מרחקים גדולים, בדיקות חוזרות גם בטחוניות וגם של הדרכונים וכל זה לוקח זמן. כשהמטוס נוחת וכולם קמים אנחנו מבינים שיש “טיול שנתי.” כלומר, צריך לחכות לאוטובוס שיביא אותנו אל בית הנתיבות עצמו. זמן רב חולף עד ששני האוטובוסים שהמתינו לנו מתמלאים ויוצאים לנסיעה דרך נתיבי הנסיעה של שדה התעופה, שגם היא לא קצרה. בבית הנתיבות עצמו אנחנו צריכים לעבור מקצה לקצה כדי להגיע לטיסה הבאה. בדרך אנחנו פוגשים “בידוק בטחוני” לתיקי היד שאיתנו. שוב תור, שוב זמן. ממשיכים בדרך ופוגשים “בדיקת דרכונים.” שני פקידים יושבים; האחד זריז ונחמד והשני – אנטיפט שלא באמת רוצה להיות שם. על כל 10 אנשים שהזריז בודק, בודק האנטיפט אדם אחד בלבד. אנחנו בתור האיטי. סיימנו עם זה – שירותים צריך לפני שעולים לטיסה הבאה? רק 3 דקות לפיפי. כשאני יוצאת אומר לי אישי שיחיה שלפי הכרטיסים כבר אחרנו את הטיסה. אנחנו נושאים רגלינו לכיוון השער ושם פוגשים דיילת שאומרת שהטיסה יצאה כבר לפני 15 דקות! היא מפנה אותנו לדלפקים של אליטליה.
בדלפקים שומעים שהיתה לנו רק שעה לעבור ממקום למקום ומסבירים לנו שפשוט לא היה מספיק זמן. אני שואלת למה הם מוכרים את שתי הטיסות ביחד? הם מסבירים לי שזה לא הם אלא חברת הנסיעות שמכרה לנו את הטיסות, כלומר אקספדיה. הפתרון לחכות למקום פנוי בטיסה הבאה, כלומר, עוד 7 שעות. קבלנו שוברים לארוחת ערב חינם (סנדביצ’ים, ברוך) ומדדנו את מסדרונות שדה התעופה במשך 7 שעות. לא שכחנו לכתוב אימייל למלון ולהודיע שאנחנו תקועים ונגיע רק בשעה 12:30 בלילה כדי לשמור על המקום שלנו במלון כך היה. שכר לימוד: 7 שעות.
הניסיון ללמוד מהעבר
שלב ג’ בתכנית: ההכנות לחזרה לארץ. כתלמידה מצטיינת, אני מבינה שיש לנו בעיה גם בדרך חזרה כי גם בין שתי הטיסות הללו יש פער של שעה אחת בלבד. השאלה הנשאלת היא כמה גדול שדה התעופה? חוקרת באינטרנט ומגלה שהנושא של “כמה זמן לוקח לנחות בטרמינל E2 ולעבור להמראה בטרמינל F2? בשדה התעופה בפאריס” הוא נושא שיש עליו 4 מיליון תשובות. חושכות עיני ואני מבינה שצריך להזיז את אחת הטיסות. אני בודקת באתר של אייר פרנס ומגלה שטיסות לישראל יש רק יום אחרי הטיסה שלנו, אחה”צ. הסקת מסקנות – צריך להזיז את הטיסה ממדריד לפאריז. שוב בודקת – באותו יום, ממדריד לפאריז, יש 3 טיסות: האחת בשעה 13:30, השניה בשעה 18:25 והשלישית, שלנו, בשעה 20:15.
אני מנסה לכתוב לחברת אקספדיה, שכפי שיסתבר מאוחר יותר היא שורש הרע, ואחרי יומיים מקבלת מכתב התנצלות שיש להם עומס בגלל תנאי מזג האויר ( ? ) ולכן התשובה מאוחרת. אבל, הם לא יכולים לעזור לי כיוון שהכרטיסים הם “בלתי ניתנים לשינוי” ואולי, אם אפנה לחברת התעופה עצמה אז הם יעזרו לי. אני מתקשרת לחברת התעופה ולא מצליחה לצלוח את הספרדית ואת ההוראות. יורדת לקבלה ומסבירה לאיש בקבלה שאני צריכה עזרה. הוא מתקשר ונותן לי לדבר עם איש שירות לקוחות דובר אנגלית ואני מסבירה לו את הבעיה והוא, בתורו, מסביר לי ש”לא ניתן לשנות את הכרטיסים” ואני יכולה לנסות אצל מי שמכר לי את הכרטיסים! אישי שיחיה, שרואה את העשן העולה מאוזני, מנסה להרגיע אותי ואומר שבשדה התעופה הוא יבקש עזרה במעבר בין טרמינל לטרמינל. לא שזה הרגיע אותי, אבל הבנתי שצריך סבלנות.
חניית הביניים בשדה התעופה בפריז
ביום הטיסה יצאנו לשדה כהרגלנו, שלוש שעות לפני שעת הטיסה. נהג המונית היה נהג שודים והגענו במהירות מוגזמת לשדה. דבר דומה קרה לנו גם בנסיעה מהשדה אל הבית. אתם חושבים שנהגי מוניות שעובדים בשדות התעופה הם טייסים מתוסכלים? הגענו לדלפק של אייר-פרנס ואנחנו מתחילים להסביר את הבעיה ושאנחנו צריכים עזרה במעבר. ילדונת מקסימה מסבירה לנו שיש מספיק זמן ושנהיה רגועים. היא בודקת את הכרטיסים שלנו ומודיעה לי שלא שלמתי עבור מזוודות. “אבל” אני אומרת “יש לכל אחד מאיתנו רק מזוודה אחת. על מה אנחנו צריכים לשלם?” מסתבר שהטיסה שלנו ממדריד לישראל מסווגת כטיסה ללא מטען. כלומר, מישראל למדריד יכולתי להביא מזוודה ועכשיו – היא אמורה להתאדות או שאשלם 30 יורו למזוודה מה שמעלה את מחיר הדיל כולו. אני שואלת את הילדונת איך זה יתכן והיא עונה לי – תשאלי את מי שמכר לך את הכרטיסים, אקספדיה כמובן. אישי שיחיה הולך לשלם 60 יורו ואני נשארת עם הבחורה ואנחנו מדברות ואני מספרת לה על החוויה שלנו בשדה התעופה של רומא. “במקרה הזה” היא אומרת “רוב הטיסה ממשיך לישראל”. “אם כך” אני עונה לה “אז אין לנו צ’אנס לעבור את ביקורת הדרכונים בזמן.” ואז, לפתע פתאום אומרת לי הבחורה: “רגע, אני אבדוק אם יש מקום על הטיסה שיוצאת עכשיו בשעה 18:25. הם מתחילים עכשיו את העליה למטוס אז כבר יודעים אם יש ביטולים.” והיא בודקת ויש שני מקומות, לא האחד ליד השני והיא מאוד מתנצלת שלא נשב ביחד, וקוראת לאישי שיחיה, שעדיין עומד בתור, שיבוא מהר, ולא צריך 60 יורו והיא דוחפת לנו שני כרטיסים ביד ומסבירה לאן ללכת. ואנחנו יוצאים לדרך בזריזות. עלינו על הטיסה מאושרים. עכשיו אנחנו בטוחים שנגיע לטיסה לישראל ונוכל לחזור הביתה. המטוס היה מלא אנשי עסקים שסיימו יום עבודה.
סייפא – הטיסה המריאה ב- 40 דקות איחור! אבל למי אכפת? יש מספיק זמן אפילו לטיסה שמאחרת. (- :
תובנות הלמידה העצמית: עצירה של פחות משעתיים בשדה תעופה עלולה להיות קצרה מדי! הזמנת כרטיסים דרך סוכן נסיעות כמו אקספדיה ולא דרך חברות התעופה עצמן היא בעייתית כיוון שברגע שצריך איזושהי עזרה נופלים בין הכסאות, כולם מתנערים מאחריות ושולחים האחד לשני. ומצד שני יצירת החבילה לבד, הזמנת טיסות + מלון הייתה עולה יותר כסף. ומצד שלישי, יש אפשרות באתרי חברות התעופה להזמין גם מלונות, אז צריך לבדוק כמה תעלה טיסה + הזמנת מלון דרך חברת התעופה. בהצלחה!